Qui som?

L’Agrupació Micològica Berguedana (AMB) és una entitat que va néixer fa aproximadament uns 10 anys fundada per 7 persones i que té com a finalitats l’estudi i identificació dels bolets, la preservació dels diferents hàbitats on es poden trobar els diferents bolets, l’estudi de la vegetació dels boscos, però sobre tot l’organització d’exposicions, xerrades, concursos de dibuix i fotografia relacionades amb el món del bolet.

Gymnopus hariolorum IMG_7856

Actualment l’entitat té estatuts jurídics propis, però durant molt temps, la majoria dels seus components han estat molt relacionats amb la Penya Boletaire de Berga.
Aquesta relació fa més de 30 anys que existeix, i va ser iniciada per nou amics de Berga que van crear la Societat Micològica Berguedana, l’any 1976, entitat sense estatuts i que actuava de forma complementària a les activitats promogudes per la Penya Boletaire. La Societat Micològica Berguedana es diferenciava de l’actual entitat, l’AMB, perquè el seu àmbit d’actuació era local, sempre a Berga, i es dedicava sobretot a la realització de l’exposició de bolets. Es pot dir que l’Agrupació Micològica Berguedana és una continuació de l’antiga Societat.

La principal activitat d l’AMB es desenvolupa durant els mesos de la tardor, realitzant exposicions de bolets. També col·laborem amb altres entitats en l’organització d’actes relacionats amb el món del bolet.
Així participem en activitats i exposicions micològiques de Berga, La Pobla de Lillet, Gósol, Cardona, Cal Rosal, Vilada, Puigcerdà, Sant Andreu de Llavaneres etc.

Cal destacar com activitat micològica més important, l’exposició micològica de Berga, important tant per la seva antiguitat com per l’elevat nombre d’espècies representades (quasi sempre entre 200 i 300 espècies de bolets).
L’exposició de Berga destaca també perquè de forma simultània, es fan concursos de dibuix i de fotografia de bolets. Aquesta exposició actualment es fa a la carpa instal·lada al Passeig de la Industria, però cal recordar les nombroses exposicions realitzades al Bar Ateneu, al Centre Cívic i fins i tot alguna exposició realitzada a la Llar d’avis de la Plaça de Sant Joan.

També hem de dir que durant molts anys hem tigut la col·laboració d’un determinat grup de persones de Berga, Barcelona, Esplugues i Puigcerdà, en la realització de les exposicions. Aquest fet ens ha permès exposar moltes espècies de bolets que no podem trobar a la nostra comarca.

I parlant d’espècies, la nostra comarca és molt rica en bolets. De forma molt general la podem dividir en dues parts, la part de l’Alt Berguedà, més humida, i la part del Baix Berguedà, més seca, per tant la vegetació predominant és diferent i això vol dir espècies de bolets diferents.
Es poden nomenar uns quants dels bolets més apreciats gastronòmicament a la nostra comarca: els tres tipus de rovellons, les llenegues negres, les blanques, i la borda o perfumada, els fredolics, les múrgules, les tòfones, els moixernons, els camperols, els camagrocs i les carreretes, els xampinyons, els carlets, les pentinelles i els ous de reig, les cames de perdiu, les llengües de bou i els peus de rata, els pinetells o mollerics, les cuagres, etc.
Cal no oblidar que també hi són presents a la nostra comarca, espècies tòxiques i mortals com la perillosa farinera borda (amanita phalloides).
El coneixement d’aquests bolets i de moltes altres espècies, i la difusió a nivell popular és de fet una de les funcions principals de la nostra entitat.